MODO Shorts | Text-tool

MODO shorts

Text-tool

Om teksten toe te voegen in MODO, kan er gebruik gemaakt worden van de Text-tool. Deze is te vinden bij de basis items. De Text-tool in MODO geeft wat extra mogelijkheden die het gebruik ervan een stuk interessanter maken.

tt01

Om de Text-tool te activeren, moet na het aanklikken van de tool-knop, eerst in de viewport geklikt worden. Er zal een standaard tekst worden getoond (of de laatste die is ingevoerd) en een paar tool-handles. De tool properties kunnen worden geopend met de sneltoets K.

Met de toolhandles kan de grootte van de tekst (verticale handle) en de ruimte tussen de letters (horizontale handle) worden ingesteld. Uiteraard is dit ook in te stellen bij de tool properties bij size en tracking.

Ieder lettertype dat op het systeem is geïnstalleerd, kan worden gebruikt. Eventuele nieuwe lettertypes vanuit Google Fonts worden ook ondersteund, zolang ze maar lokaal op het systeem zijn geïnstalleerd.

tt02

Met de instellingen Location en Justification, kan de positie van de tekst ten opzichte van het midden van het item worden bepaald. De Location bepaalt de verticale positie. Een waarde Bottom, betekent dat de onderkant van de tekst is uitgelijnd op de onderkant van het item (en de tool-handle).

Met Justification kan de horizontale positie worden ingesteld. In het onderstaande voorbeeld staan beide op de middelste optie.

tt03

De Axis kan gebruikt worden om de tekst haaks op de gekozen as te zetten. In dit geval haaks op de Z-as, rechtop in het front-viewport.

De twee instellingen die net wat anders zijn, zijn Output Type en Split.

Met Output Type kan gekozen worden om de tekst niet als Polygon weer te geven, maar als Bezier-lijn. Hierdoor kan de tekst in 2D eenvoudig nog worden aangepast om bijvoorbeeld goed in een logo te passen.

tt04

De bezier-lijnen kunnen eenvoudig worden geselecteerd, aangepast met de bezier handles en daarna op ‘Filled’ gezet worden om er weer een polygon van te maken.

Met de instelling ‘Split’ kan gekozen worden, hoe de polygonen voor de tekst gemaakt moeten worden.

tt05

De optie Char, per letter 1 polygon, lijkt de meest logische, echter per woord of zelfs de hele regel als één polygon laten maken, heeft zo zijn voordelen bij het bewerken van de tekst. Zo kan de hele regel in één keer dezelfde dikte krijgen door een Extrude op die ene polygon uit te voeren!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid