MODO shorts | Gear-item

MODO shorts

Procedural Gear-item

Deze week extra aandacht voor het Gear-item. Deze tool is perfect voor het maken van allerlei soorten tandwielen.

gi 01

Na het plaatsen van een gear kan deze nog worden aangepast. Dit is het grote voordeel van een procedural item.

Zo kan de coverage worden aangepast, om aan te geven welk percentage van de cirkel gemaakt moet worden. Met de Contact Angle kan de hoek van de tanden ten opzichte van de vertikale as op het loopvlak van het tandwiel worden bepaald.

gi 02

Met een combinatie van de Tooth Spacing (afmeting per tand) en Teeth (het aantal tanden) kan het aantal tanden en het formaat van het tandwiel worden bepaald. Er wordt dus geen afmeting ingesteld, enkel het aantal tanden en hoeveel ruimte deze gebruiken.

Verder kan de dikte en het formaat van de as worden ingesteld, of kan er gekozen worden voor een tandwiel met spaken.

gi 03

Met de instellingen in de trim-rollout kan worden bepaald hoe de binnenkant van het tandwiel er uit moet komen te zien. Zo kunnen niet alleen alle afmetingen procentueel worden ingesteld, maar kunnen de eventuele spaken ook worden gevormd en zelfs rond worden gezet.

In de Specialized rollout staan de laatste instellingen waarmee tandwielen gemaakt kunnen worden met tanden aan de binnenzijde of een enkele of dubbele schuine rand met eventueel gedraaide tanden.

Een leuke oefening is te vinden op de website van Brian Law: www.woodenclocks.co.uk.

Hier zijn naast de betaalde ook enkele gratis voorbeelden te downloaden van klokken. Met alle details uitgetekend. Klaar om in MODO te worden nagetekend en geanimeerd!

gi 04

Tot slot nog een belangrijk punt: er kan alleen aan deze items worden gemodelleerd nadat ze zijn omgezet in een mesh. Klik hiervoor in de itemlist met rechts op het gear-item en kies voor ‘Change type’ à ‘Mesh’

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid