MODO shorts | drop-actions

MODO shorts

Drop-Action

In MODO kan een ‘drop-action’ worden ingesteld. Hiermee wordt bepaald wat er met een item moet worden gedaan zodra het in de scene wordt geplaatst.

da 01

Er zijn verschillende opties die elk gebruikt kunnen worden bij het plaatsen van nieuwe objecten.

Daarnaast kunnen deze optie ook worden toegepast op items die al in de scene staan.

Zodra er meerdere items in de scene staan, kan een item worden geselecteerd en (vanuit de itemlist of de viewport zelf) worden aangeklikt en gesleept naar het doel-item.

De opties Parent en Parent in Place bijvoorbeeld. Hiermee wordt het versleepte item in de itemlist onder het doel-item geplaatst (als child). Bij de Parent optie wordt daarnaast ook de positie ten opzichte van de wereld aangepast naar de positie ten opzichte van de nieuwe parent:

da 02

(links: voor het verslepen; rechts: na het verslepen)

Bij de opties ‘Match’, ‘match position’, ‘match rotation’ en ‘match scale’ worden de waarden van de nieuwe parent overgenomen op het versleepte item. Zo kunnen deze eigenschappen automatisch worden omgezet.

da 03

In het bovenstaande voorbeeld is te zien dat de positie, rotatie en verschaling van de theepot wordt  overgenomen door de kegel.

Met de optie ‘Insert’, ‘Insert at Parent’ en ‘Insert in Place’ kan een item worden toegevoegd aan een bestaande hierarchy. Dat kan ook met behoud van de eigen positie (parent in place) en zelfs als parent van de hele hierarchy!

da 04

Tot slot te opties ‘Place’ en ‘Place en Align’, waarbij de laatste misschien wel het meest wordt gebruikt. Met de optie ‘Place’ wordt het versleepte item toegevoegd aan de hierarchy van het doel-item. En zoals hieronder te zien is, wordt bij ‘Place en Align’ het item ook uitgelijnd met de normal van het vlak waar het op wordt gesleept.

da 05

Vooral bij het aankleden van een scene, zijn deze drop-actions dus erg handig. Zo kan heel eenvoudig een item uit de bibliotheek exact op de juiste plaats en in de juiste richting in de scene worden gezet, zonder dat deze handmatig moet worden aangepast.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Breadcrumbs

Privacy- en Cookiebeleid